O nama

Kulturno umjetničko društvo
"FIJOLICA"

Djelovanje Kulturno umjetničkog društva „Fijolica“ seže u daleke pedesete godine prošlog stoljeća. Začetak rada vezan je uz poslijeratno razdoblje i osnivanje crkvenog zbora koje je potaknulo nekoliko mještanki naselja Orehovica.
Poput brojnih društava, i KUD „Fijolica“ je imalo prekide u radu. Nakon nekoliko godina aktivnog rada, došlo je do zastoja koji je trajao do 80-ih godina prošlog stoljeća. Krajem 1981. ponovno su oformljene dramska i folklorna skupina, a 1983. oformljena je i tamburaška sekcija. Od samih početaka djelovanja, društvo je njegovalo prijateljstva s društvima iz Međimurja te raznih krajeva tadašnje Jugoslavije pa su zabilježena i brojna gostovanja. Osim gostovanja, društvo je godišnje priređivalo i nekoliko cjelovečernjih priredaba te zabave koje su uvijek imale dobar odaziv.1988. godine društvo ponovno prestaje djelovati i ponovno se oformljava 1997. godine te bez prekida djeluje sve do danas.

IMG_3032
IMG_0633

Društvo danas okuplja pedesetak aktivnih članova te veći broj simpatizera – prijatelja društva koji aktivno sudjeluju u aktivnostima društva te pomažu društvo logistički i financijski. Društvo se trudi svojim djelovanjem okupljati mještane s područja općine s ciljem očuvanja lokalne tradicije i narodnih običaja od zaborava. U sklopu društva djeluje pet sekcija: folklorna, tamburaška, dramska te dječje folklorna i tamburaška sekcija.
Jedna od stalnih aktivnosti društva je tradicionalna „štefanjska“ priredba koju KUD „Fijolica“ svake godine na blagdan sv. Stjepana prvomučenika priprema kao blagdanski dar za svoje sumještane. Cjelovečernji program okuplja sve sekcije društva, članove ostalih udruga s područja općine, crkveni zbor, Osnovnu školu Orehovica te goste iz drugih društava. Uz „štefanjsku“ priredbu, društvo redovito priređuje fašničku zabavu koja je poznata i rado posjećena od strane mještana općine i okolnih sela. Tamburaška sekcija svake godine priprema program Polnoćke i Božićne mise, a ostali članovi pridonose pjevanjem. Također njeguju običaj da na blagdan Cvjetnice crkvu pohode u svečanim narodnim nošnjama. Dramska sekcija također ostvaruje zapažene nastupe na priredbama te na Festivalu kazališnih amatera Međimurja „KAM?“ gdje je godinama redoviti sudionik.

Društvo je nekoliko puta sudjelovalo na Međimurskom proštenju u Zagrebu. Posebnu pažnju društvo posvećuje uspostavljanju prijateljstava i suradnje s društvima Hrvata u inozemstvu. Već dugi niz godina surađuju s Zemaljskom samoupravom Hrvata u Köszegu – Mađarska te Hrvatskim kulturnim društvom Međimurje – Ljubljana. Povremenu suradnju ostvaruju i s udrugama Međimuraca u Švicarskoj i Njemačkoj. Osim suradnje s društvima u inozemstvu, ponose se suradnjom sa sve većim brojem društava iz svih krajeva domovine.
Društvo redovito sudjeluje na županijskim smotrama folklora gdje ostvaruje zapažene rezultate. Neka od zapaženijih predstavljanja bila su 2013. godine na Đakovačkim vezovima i na serijalu „Lijepom našom“. 2014. godine društvo je sudjelovalo na 48. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu čija je tema bila „Međimurska baština“ i na međunarodnom festivalu folklora „Ochrid sun“ u Ohridu.

IMG_6880
DSC_0085

21. studenog 2013. godine sudjelovali smo na snimanju emisije “Lijepom našom” u Čakovcu, u sportskoj dvorani Graditeljske škole. Presstavili smo se međimurskom koreografijom „Droga mama jo vam nebrem spati“Dana 10. lipnja 2017. godine sudjelovali smo na snimanju HRT-ove emisije „Dobro jutro Hrvatska“ gdje smo predstavili međimurske običaje, pjesmu, ples i narodne nošnje kao i tradicionalne međimurske specijalitete.23. studenog 2017. godine bili smo na javnom snimanju zabavno – glazbene emisije Hrvatske radiotelevizije „Lijepom našom“ u Čakovcu. Nastupili smo sa međimurskim spletom „Vudri noga zutra ga več nebu toga“.17. rujna 2017. godine po prvi puta smo sudjelovali na 52. Vinkovačkim jesenima, to je bilo zaista nezaboravno iskustvo i bogato dojmovima. Izveli smo splet „Fašenski pondelek v Revici“. Radi se o scenskom prikazu fašničkih običaja u Orehovici – prijepodnevni obilazak djece selom te poslijepodnevno okupljanje odraslih i fašnička zabava.
Sudjelovali smo na mimohodu ulicama grada, na kojem je bilo preko 80 KUD-ova. Tijekom mimohoda, uz pratnju tamburaša i limene glazbe „Skandal benda“ pjevale su se međimurske pjesme. Bili smo na jednodnevnom putovanju, a ručak su nam osigurali naši prijatelji iz Velike Kopanice, KUD „Ivan Filipović“, te je nakon ručka uslijedilo ugodno druženje, nakon kojeg smo se vraćali u Vinkovce na večernji nastup.

KUD „Fijolica“Orehovica sudjelovao je na Smotri izvornog međimurskog folklora koja se održala 18. i 19. lipnja 2016. u Donjoj Dubravi, gdje je prvi put izveden splet pod nazivom „Fašenski pondelek v Revici“ uz pratnju tamburaške sekcije i limene glazbe Skandal benda. Radi se o scenskom prikazu fašničkih običaja u Orehovici – prijepodnevni obilazak djece selom te poslijepodnevno okupljanje odraslih i fašnička zabava. Velika nam je čast i potvrda kvalitete našeg rada što smo na temelju izvedbe tog spleta dobili poziv na čak dvije državne smotre kao predstavnici Međimurske županije. Tako smo dana 12. studenoga 2016. godine sudjelovali na 3. susretu hrvatskih izvornih folklornih skupina u Koprivnici u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a u 2017. godini ćemo po prvi puta sudjelovati na Vinkovačkim jesenima.

IMG_6867
DSC_0300